Status


 alles ok

 

De repeater is volledig operationeel.

 


Nieuws


13-5-2023 De ingang op 1260 MHz had last van het signaal uit de LNB die PI6HVS ontvangt.
Ook hier kwam door de LO op 9 GHz het IF signaal wat ongelukkig uit.
PI6HVS zendt uit op 10.240 MHz en met een LO op 9000 MHz komt het IF signaal op 1240 MHz uit de LNB.
Dat signaal was zo hard dat het werd opgepikt door de 23 cm ontvanger op 1260 MHz.
Vandaag is de TD langs geweest om een andere LNB met een LO op 9100 MHz te plaatsen. En met resultaat!
De ingang op 23 cm is vanaf nu weer een stuk schoner.
 

31-12-2021 Op de laatste dag van het jaar hebben we nog even een goede daad verricht.
Lange tijd ondervonden we storing op de 23 cm ingang. Die was afkomstig van de LNB waar we PI6HLM mee ontvangen.
Het wordt duidelijk als je het sommetje maakt: 10.250 - 9.000 = 1250 MHz.
Aangezien we PI6HLM met een lenshoorn met een enorme versterking binnenhalen komt er ook een enorm signaal uit de LNB.
Zo hard dat het met gemak weer wordt opgepakt door de 23 cm ingang op 1260 MHz....
 
Sinds de verhuizing van PI6ZDM naar Wormer liggen PI6ZDM en PI6HLM vanuit onze locatie gezien precies op een lijn.
Het frequentieverschil tussen PI6ZDM en PI6HLM was slechts 20 MHZ en daarmee nu ook wat problematisch. (Voorheen niet vanwege het verschil in richting.)
Om dit op te lossen zijn beide repeaters een klein beetje opgeschoven, PI6ZDM naar 10.225 en PI6HLM naar 10.255.
Daardoor kunnen we deze twee signalen nu ook met één lenshoorn ontvangen.
De LO van de LNB is 9100 MHz.
De IF van PI6ZDM komt uit op: 10.225 - 9100 = 1125 MHz.
De IF van PI6HLM komt uit op: 10.255 - 9100 = 1155 MHz.
Beide signalen komen nu ruim onder de 23 cm band uit en hebben geen invloed meer op de 23 cm ingang.

 

De vrijgekomen lenshoorn met de LNB met de LO op 9000 MHz hebben we maar naar PI6ATV gedraaid.

Lenshoorn naar PI6ATV

Met een signaalsterkte van 99 dBuV heeft die nu wat extra "regen-reserve".

Signaal PI6ATV 


16-8-2021 De repeater is weer ON-AIR.

De reserve modulator bleek een fout in de voeding te hebben.

Gelukkig is de originele modulator snel gerepareerd en teruggeplaatst!

 

Modulator defect

 


6-3-2021 Enige tijd geleden alweer is onze repeater uitgebreid met WFM ingangen op 70 en 23 cm.
Hiervoor zijn 5 FM ontvangers geplaatst met de TEF6686 van NXP.
Dit zijn behoorlijk geavanceerde IC's die eigenlijk bedoeld zijn voor gebruik in autoradio's maar het maakt ze daardoor ook uitermate geschikt voor onze toepassing.
Doordat onder andere de IF bandbreedte automatisch gereduceerd wordt bij zwakke signalen hebben deze ontvangers een zeer hoge selectiviteit en uitstekende gevoeligheid.
De resultaten zijn verbluffend te noemen...
Zelf uitproberen? Kijk op de pagina met Technische informatie voor de ingangsfrequenties!
OpTEFFEN!

26-10-2017 Het opbouwen van de repeater op de Alticom toren in Den Haag is inmiddels al weer een tijdje achter de rug. Wat is er zoal gebeurd? Op vrijdag 1 en zaterdag 2 september is hard gewerkt om de zender in de lucht te zetten en om zoveel mogelijk ingangen werkend te krijgen. Die klus verliep voorspoedig en op zaterdagmiddag om 16:00 was PI6ZTM weer te zien. Op de zondag is nog een halve dag gewerkt om wat losse eindjes aan elkaar te knopen en de gemaakte rommel op te ruimen. Voor de buitenwereld lijkt dan alles af. Die paal doet het tenslotte weer. In de weken die volgden zijn nog wat dingen verbeterd. De ontvangst van de repeaters die we doorgeven was bijvoorbeeld niet altijd optimaal. Her en der zijn er dus wat paneltjes en hoorntjes gewisseld en uitgericht. Ook de zogenaamde "puntjes op de i" zoals het netjes afwerken van de installatie met kabelgoten, overspanningsbeveiliging en aarding zijn inmiddels voor elkaar.

Met het afronden van alle noodzakelijke werkzaamheden was er nu weer tijd voor leuke toevoegingen en verbeteringen. Voorheen werd het testbeeld op het middenvak verzorgd door een media-player met een USB stickje. Dat werkt op zich goed maar als je eens iets anders wilt laten zien moet je naar de paal toe. Niet erg handig en daar is nu iets op gevonden. Wij liepen tegen een mooie gratis Digital Signage applicatie aan die op een Raspberry Pi draait en heel geschikt is voor ons doel. De Raspberry Pi geeft prachtig PAL composiet video en de software biedt ongekende mogelijkheden! Ons nieuwe speeltje hangt nu op de toren in het rack en is voorzien van internet. Als proef lopen er wat plaatjes en nieuwsberichten uit de kranten en van Hamnieuws door het beeld. De komende tijd gaan we ontdekken wat er nog meer mee kan!

Infovak 


29-11-2016  Afgelopen vrijdag is de ontmanteling van PI6ZTM afgerond. Nadat we eerder in de week al het 19" rack hadden leeg gehaald, was nu de rest aan de beurt. Het bleek dat de keuze voor deze dag een goede was want het was prima weer voor het buitenwerk. Zonnig, niet te veel wind en ook niet te koud. Met 6 handen hebben we in 4 uur tijd alle antennes en kabels opgeruimd. En dat was nogal wat bij elkaar...

Allesindekliko


17-11-2015  Er is groot onderhoud uitgevoerd aan de bekabeling in het rek. De coaxrelais voor de draaibare antennes zijn aangesloten. We kunnen nu op 23, 13 en 3 cm gericht kijken. De buitencamera was kort na het installeren uitgevallen maar is weer in ere hersteld.


10-10-2015  Vandaag is er weer gewerkt aan de roteerbare opstelling. Er zijn wat kleine wijzigingen aangebracht aan de mastconstructie om overal beter bij te kunnen. De ontvangst van 13 cm viel ons erg tegen en het vermoeden bestond dat er iets niet goed werkte. Signalen waren op de rondstraler ongeveer even hard als op de richtantenne...  Dat is niet wat je zou verwachten. Er bleek een kabeltje slecht te zijn en dat is vervangen. Daarnaast bleek de converter niet best te presteren. Deze is vervangen door een exemplaar van DG0VE en dat is een hele verbetering. Zonder condities zijn de signalen van PI6ANH, PI6HVS en PI6ALK al bij vlagen B5 te zien. We zijn benieuwd wat we nog meer gaan ontvangen.


4-10-2015 - Al een tijdje bestonden er plannen voor een draaibare antenneopstelling. In de afgelopen weken is het materiaal daarvoor verzameld en is alles zo veel mogelijk voorbereid. Vrijdagavond was het zover en is bijna de voltallige crew komen opdraven om de boel te plaatsen. Dat was wel nodig ook want er moest heel wat gebeuren en het wordt snel donker in deze tijd van het jaar. Er is een rotor geplaatst met antennes voor 23, 13 en 3 cm en een buitencamera. Tevens een kast met daarin de voorversterker voor 23 cm, de converter voor 13 cm en 2 bandfilters. Om de signalen naar beneden te voeren zijn 4 extra coaxkabels en een rotorkabel door de goten getrokken. Bij elkaar zo'n 120 meter kabel.... Beneden in het rek zijn de coaxrelais gemonteerd om te kunnen schakelen tussen de vaste en draaibare antennes. Er is hard gewerkt en het werd behoorlijk laat maar het was gewoon te veel om in een avond voor elkaar te krijgen. De laatste eindjes worden daarom binnenkort aan elkaar geknoopt.

Hier alvast het zichtbare resultaat:

PI6ZTM draaibaar


29-5-2015 - De repeater is weer een ingang rijker. Ondanks de regen en harde wind hebben we vandaag een antenne en een converter geplaatst voor 6 cm. De ingangsfrequentie is 5780 MHz en het signaal wordt doorgegeven op vakje 12 van de PIP. 


Sinds zaterdag 4 oktober 2014 wordt ons signaal ook ontvangen door PI6ZDM. Hierdoor ontstaan weer nieuwe leuke mogelijkheden om verbindingen te maken met stations op afstand. Aangezien het audio over en weer in NICAM wordt doorgezet is de geluidskwaliteit uitstekend.

Dit is het antennepark van PI6ZDM met de hoornantenne voor de ontvangst van PI6ZTM:


Woensdag 17 september 2014 - Op het vakje "Digitaal" wordt vanaf vandaag het signaal van ON0SNW doorgegeven. Dit signaal halen we uit de transport-stream van PI6ATV-digitaal met een Tandberg TT1220. Via deze stream zijn veel beelden van repeaters uit Nederland en België te zien. Een leuke aanvulling op de repeaters die we al langer doorzetten.


Op donderdag 11 september 2014 is er een andere slotantenne geplaatst voor de ontvangst van 13 cm.

De vorige antenne was experimenteel en bleek een voorkeur te hebben voor frequenties boven in de band. PI6ANH op 2387 MHz was nagenoeg dagelijks te zien terwijl de gevoeligheid op 2335 MHz te wensen over liet. De nu geplaatste antenne is weliswaar bedoeld voor Wi-Fi (2400-2500 MHz) maar is de 360° uitvoering van het 180° broertje wat in het verleden bij PI6KPN gebruikt is. Met die antenne hebben we goede ervaringen. Ook de hoofdrichting van de slots is iets veranderd. De experimentele antenne keek nagenoeg oost-west, deze nieuwe antenne kijkt noordoost / zuidwest. Onderstaande afbeelding geeft de richting van de slots weer.


Afgelopen vrijdag, 15 augustus 2014 is de uitgang op 1285 MHz in bedrijf gesteld.

De zender is aangesloten op een dubbelquad-antenne richting Den Haag. Door de ruime openingshoek is het signaal naar verwachting ook in Wassenaar en Delft nog te zien. Dit biedt amateurs die geen ontvangst op 3 cm hebben toch de mogelijkheid om naar PI6ZTM te kijken. De uitgang op 1285 MHz geeft hetzelfde signaal door als de uitgang op 10.150 MHz.

De ingang op 1255 MHz heeft wel wat last van de zender  op 1285 MHz.


Zondag 3 augustus 2014 - Vanavond is er een netspanningsbalk met 20 schakelbare poorten geïnstalleerd.

Hiermee is het mogelijk om op afstand apparatuur aan en uit te schakelen. Nu is dit niet iets waarvan gebruikers van de repeater direct iets zullen merken maar het is wel belangrijk voor de continuïteit. Het komt bijvoorbeeld wel eens voor dat de software in de ontvangers vastloopt en er een ingang niet meer bruikbaar is. Dan moet er iemand naar de locatie om "alleen even" een reset uit te voeren. Met deze schakeloptie behoort dat tot het verleden en kan zo'n storing bovendien veel sneller verholpen worden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Op donderdag 10 juli 2014 is de 70 cm antenne voor de ingang op 434,250 MHz verplaatst naar een aparte mast.

In de oude situatie liepen er nogal wat kabels vlak langs de antenne en ook de overige antennes van PI6ZTM bevonden zich eigenlijk op te korte afstand. In de nieuwe situatie staat de antenne mooi vrij opgesteld.